Aktiviteter 2015

Om aktiviteterne i 2015
Der var i 2015 aktiviteter i følgende kommuner i Danmark og Sverige;

Danmark
Aabenraa, Aalborg, Ballerup, Bornholm, Brøndby, Egedal, Faaborg-Midtfyn, Faxe, Fredericia, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Guldborgsund, Haderslev, Hedensted, Herlev, Hillerød, Horsens, Høje Taastrup, Hørsholm, Kerteminde, Kolding, København, Køge, Lolland, Middelfart, Norddjurs, Nordfyn, Nyborg, Næstved, Odense, Rødovre, Silkeborg, Slagelse, Solrød, Sorø, Svendborg, Sønderborg, Tårnby, Vallensbæk, Varde, Vejen, Vejle, Vesthimmerland og Vordingborg.

Sverige
Ale, Alingsås, Borås, Essunga, Gullspång, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Leksand, Lerum, Lysekil, Mariestads, Munkedals, Orust, Skara, Skövde, Sotenäs, Töreboda, Uddevalla, Vara, og Vårgårda.

I Danmark er også Region Nordjylland og Region Syddanmark aktive som led i Hygiejneugen, mens Västra Götaland Region er aktive i Sverige.

En del virksomheder byder også ind med aktiviteter som en del af ugen – både Tork, Gojo, CCS Healthcare, Food Diagnostics og Procurator, samt fagblade som Rent i Danmark og RASK Magasinet.

Snak om hvor vanen med god håndhygiejne er lært

Events i 2015
Vi har viden om alle de mange enkelte aktiviteter landet over – men læs mere nedenfor for at få et indtryk af de mange muligheder og idéer.

Vejle Kommune
Sundhedsplejen laver event for skoleelever i Hygiejne-ugen

Eleverne i Vejle Kommunes 6. eller 7. klasser får besøg af en sundhedsplejerske, der måler, hvor snavset der er på steder, som mange rører ved. Det er der, man risikerer at blive smittet.

I uge 38 laver Rådet for Bedre Hygiejne hvert år en kampagne-uge, hvor der sættes fokus på værdien af god hygiejne i hjemmet, på arbejdspladsen, i skoler, på hospitaler, på plejehjem, i kantinen, på farten og mange flere steder.

I Vejle Kommune bruger Sundhedsplejen i år hygiejne-ugen til at komme ud til eleverne i 6. eller 7. klasserne på skolerne.
Sundhedsplejersken vil dels undervise i de gavnlige og de sygdomsfremkaldende bakterier, og at god håndhygiejne og rengøring kan bryde smitteveje. Mandag var P4Trekanten således med sundhedsplejersken på besøg hos Novaskolens elever.

Med et særligt udstyr vil skolens sundhedsplejerske komme ud i klassen og måle, hvor meget snavs, der er på overflader, hvor der er god grobund for bakterier.

I samarbejde med læreren og eleverne udvælges særlige overflader i klassen og på skolen, som man deler (fx dørhåndtag, tastatur o. a.), og som eleverne ønsker at undersøge for urenheder. Ved hjælp af et særligt udstyr kan sundhedsplejersken måle omfanget af urenheder, – og lave før / og eftermålinger.

Ved denne metode får eleverne et hurtigt overblik og en god forståelse for, hvad god rengøring og god håndhygiejne betyder for at hindre generel smittespredning.

Egedal Kommune
Sundhedstjenesten:
Der bliver delt flyers ud til alle elever i udskolingen – 7.-8. og 9.klasse, med teksten ”Hvornår har du sidst rengjort din iPad og telefon?”

Derudover modtoger alle 2.klasser undervisning i metoden Aktiv Vurdering om håndhygiejne, i ugerne 37-39.
•    Målet var at eleverne blev bevidste om vigtigheden i hvorfor, hvordan og hvornår de skal vaske deres hænder for at undgå at smitte andre og påføre sig selv en smitte.
•    Der var blandt andet undervisning i metoden Aktive Vurderinger, ATP målinger og praktiske øvelser hvor eleverne kunne se om de vaskede deres hænder korrekt. De fik et diplom og vaske hænder-sange, udleveret efter undervisningen.
•    Derudover fik de udleveret pjecen: ”Sundhed er i dine hænder”, som de kunne læse med deres forældre.

Tandplejen:
vil vise et par slides på vores infoskærm i venteværelserne. Tandplejens hjemmeside vil have et særligt fokus  om tandhygiejne.
Det bliver også hængt lidt plakater op i venterummene

Sundhedsbussen holder:
Tirsdag d. 15.september kl. 14.00- 16.00 i Smørum Centret
Torsdag d.17.september kl.14.00 -16.00 ved Kvickly i Egedal Centret
Ren besked om smitteveje og Sundhedsstyrelsens kampagne for  influenza vaccination.
Kom og prøv fluorescerende sprit og UV-lys, der påviser både det synlige og det usynlige snavs på hænderne før og efter håndvask. Det er sjov for børn og voksne.

Bibliotekerne:
Har valgt at lave en udstilling om håndhygiejne på alle bibliotekerne – bl.a. med Anders And-særnummeret her.

Vi har bestilt en masse eksemplarer hjem og har i første omgang valgt at dele det ud følgende steder:
Alle elever i børnehaveklasserne, 1. klasse, 2. klasse samt 3 klasse vil få et Anders and hver
Bibliotekerne, tandklinikkerne, sundhedsbussen, sundhedscentret vil have en stak liggende som børnene kan få
Anders and bladet indeholder blandt andet:
Hvornår man skal vaske hænder
Flere gode tegneserier med Rip, Rap og Rup
Vaskesudoku
Tips en 13èr
Ordord leg

Alle medarbejdere i Egedal Kommune vil i løbet af hygiejneugen få 2 nyhedsmails fra hygiejnerådet.

Sønderborg Kommune
Hygiejnedag i hjemmeplejen: Afbrydelse af smitteveje med fokus på hånd- og køkkenhygiejne – rengøring og desinfektion af hjælpemidler og udstyr. UV-lyskasse, aktivitetskort, Quiz
Plejecenter: Work Shop om Håndhygiejne og køkkenhygiejne. UV-lyskasse, ATP-måling og Quiz
Plejecenter: Rengøring af kontaktpunkter – afbrydelse af smitteveje. ATP-måling
Kontorarbejdspladsen: Dit tastatur er klamt – anbefalinger til god hygiejne på kontorarbejdspladsen med rengøringsvejledning. Task Force.
Dagtilbud: Vi vasker hænder med børn og snakker om smitteveje. Diplomer og klistermærker.

Høje Taastrup
Vi vil med sikkerhed have et initiativ i dagplejen, måske har vi også et initiativ på et plejecenter og lidt på rådhuset.

I dagplejen har vi i samarbejde med den pædagogiske leder af dagplejen planlagt at besøge de fire dagplejegrupper. Hvert besøg varer 1½ time. Vi  skal svare spørgsmål med ”klikkermaskine”, lave ATP-måinger, vurderingsøvelser, prøve lyskasse og have lidt teoriundervisning om håndhygiejne. Besøget er lagt så flere af børnene sover i starten, men til sidst skal vi synge og uddele neglebørster + andet materiale med børnene.

Tårnby Kommune
Den store fællesnævner er afbrydelse af smitteveje. Konkret er dette fx
–       Tip en 13’er. En konkurrence med præmier der indeholder de generelle hygiejniske principper, både i borgerplejen og i hjemmet.
–       Håndhygiejne. Event med lyskasse på alle arbejdspladser. (Jeg er ikke sikker på, hvad den hedder).
–       Værnemidler. Demonstration i brug og på- og aftagning på alle arbejdspladser.
–       Uniformsetikette. Vi udarbejder selv plancher til opsætning i Hygiejneugen.

Norddjurs Kommune
Skoler, daginstitutioner, socialområdet og ældreområdet deltager i uge 38 i den nationale kampagne “Hygiejneugen”.

I uge 38 og de efterfølgende uger vil der i Norddjurs Kommune blive sat fokus på rene hænder. På skoler og i daginstitutioner vil børnene efter håndvask få mulighed for at stikke hænderne i munden på ”Glitter Buddys” skræmmende ansigt og derefter se, om deres hænder rent faktisk også er blevet rene. Glitter Buddy sætter fokus på håndhygiejne på en interessant, sjov og mindeværdig måde.

Socialområdet og ældreområdet vil i uge 38 og efterfølgende køre kampagner med fokus på håndhygiejne.

Vejen Kommune

  • Dagplejen, børnehaverne og SFO modtager nyhedsbrev med opfordring til at give hygiejnen særlig opmærksomhed i uge 38, og tænke på om ”Hygiejnen er hjemme?” Nyhedsbrevet indeholder forskellige idéer til synlighed.
  • Klasselærerne til 6.klasserne modtager et brev med inspiration til at give hygiejnen særlig opmærksomhed i uge 38. Brevet indeholder idéer til korrekt håndvask og diskussion om man skal og kan sige noget, hvis en anden ikke vasker hænder.
  • For at sætte spot på ”Er hygiejnen hjemme?” uddeles bordryttere til kommunale områdekontorers kantiner i uge 38. Vi håber budskaberne på de små bordryttere vil foranledige snakke i pauserne om hvordan ”Er hygiejnen hjemme?”
  • Skoler, Biblioteker og Apoteker får tilsendt mail med opfordring til at sætte fokus på ”Er hygiejnen hjemme?”
  • I en tilfældigt udvalgt børnehave-gruppe opfører hygiejnenetværket et lille teaterstykke om ”Prinsessen der ikke ville vaske hænder” og efterfølgende håndvask med det formål at komme i dialog med børnene, og repetere korrekt håndvask inden frokost. Pjecen: ”Flere raske dage..” uddeles til forældrene. I pjecen beskrives vigtigheden af at vaske hænder, og at forældrene er vigtige rollemodeller. Det bliver i Børnehaven Bakkegården, Vesterled 74, 6600 Vejen, mandag den 14. september 2015 kl. 10:30–11:30.
  • En tilfældig udvalgt 6. klasse får besøg af hygiejnenetværket med det formål, at eleverne kan vaske hænder korrekt, og kender forskellige måder at handle på, når en anden ikke vasker hænder. Mulighed for selvkontrol af håndvask i lyskasse. Med ATPmåler tilbydes at få målt antal organisk materiale. Der uddeles sponsoreret vådservietter. Det bliver 6. klasse på Holmeåskolen, onsdag den 16. september 2015 kl. 08.05-09.35.
  • Ved en tilfældigt udvalgt kantine opsætter hygiejnenetværket en lille event på gangen foran kantinen, hvor borgere og ansatte har mulighed for selvkontrol af håndvask i lyskasse. Med ATPmåler tilbydes at få målt antal organisk materiale. Der uddeles sponsoreret håndsprit og vådservietter. Det bliver på Plejecenter Birkely, Maltvej 58-60, 6600 Vejen tirsdag den 15. september kl. 11:30 til 13:00.


Hygiejnemanden
Peter Mortensen – Hygiejnemanden.dk laver aktiviteter med børnene i Sundloppen i Nykøbing Falster.