Aktiviteter

Hygiejneugen 2018
Som i tidligere år vil der i Hygiejneugen 2018 være små og store aktiviteter landet over, der sammen danner en solid indsats, hvor borgere (små og større), medarbejdere, kollegaer, ledere og alle mulige andre relationer bliver mødt og aktiveret i forhold til, hvordan hygiejne kan gøre en forskel for dem, deres hverdag og deres fremtid. Herunder kan fx ses teamet i Vejle.

I 2018 er sloganet “Hygiejne – læring for livet”, der indkapsler hvordan hygiejne både har til funktion at bidrage til at man kan få frihed til et aktivt liv med sundhed og tryghed – men også at læringen om hygiejne skam er livslang; der er altid nyt at lære efterhånden som miljø, livssituation, rejser, fødevareimport, forbrugsmønstre og andre muligheder ændrer verden omkring os.

Men udover muligheden for personligt at huske en god hygiejne, så kan man også personligt deltage i Hygiejneugen – ved at sprede viden fremfor smitte. Kig fx på vores liste over Gode Råd og del gerne med kollegaer, venner, familie og bekendte; der er noget for alle om sund fornuft til hverdagen.

Hvad finder folk på?
Mangt og meget – men som eksempel er her oversigt fra Skive Kommune;

 • Durup Plejecenter har særligt fokus på rengøring og desinfektion. Medarbejderne deltager i tip en 13 omkring dette.
 • Balling Plejecenter har særligt fokus på hygiejne i forholdt til forebyggelse af urinvejsinfektioner. Medarbejderne deltager i tip en 13 omkring dette.
 • Pleje & Omsorg og Socialafdelingen har hele året haft særligt fokus på håndhygiejne og har deltaget i e-learningsprogram om hygiejne. De deltager i konkurrence ”tip en 13 omkring håndhygiejne”.
 • Sundhedsafdelingen har fokus på håndhygiejne og tilbyder borgere til træning i træningscentret at se håndhygiejnen i lyskassen. Der udarbejdes desuden en konkurrence som borgeren kan deltage med fokus på hygiejne.
 • Rusmiddelcentret sætter fokus på vigtigheden af at benytte rene sprøjter og kanyler.
 • Sundhedsplejen har særligt fokus på skoletoiletter og gør på Skole Intra opmærksom på hygiejneuge og giver gode råd i forhold til håndhygiejnen. Derudover deler de tandbørster ud i ”glade børn”.
 • Tandplejen deler hygiejnearmbånd ud og informere om vigtigheden i hyppig udskiftning af tandbørste/ el-børstehoved.
 • Hem børnehave får besøg af lyskassen
 • Sundhedshusets personale deltager i konkurrence om håndhygiejne

Og her er oversigt fra Vejen Kommune;

 • Dagplejen, børnehaverne og SFO modtager nyhedsbrev med opfordring til at give hygiejnen særlig opmærksomhed i uge 38 og tænke over” Hygiejne – læring for livet”. Nyhedsbrevet indeholder forskellige idéer til synlighed.
 • For at sætte spot på ”Hygiejne – Læring for livet” uddeles bordryttere til kommunale områdekontorers kantiner i uge 38. Vi håber budskaberne på bordrytterne kan skabe lidt snak i pauserne omkring ”Hygiejne – Læring for livet ”.
 • Skoler, biblioteker, apoteker og idrætscentre får tilsendt en mail med opfordring til at sætte fokus på ” Hygiejne – Læring for livet ”
 • Rødding Centret, Søndergryden 15, 6630 Rødding får besøg af hygiejnenetværket mandag den 17/9/18 kl. 16.30-17.30. Brugere får mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse. Med ATP-måler tilbyder vi at måle antal organisk materiale, f.eks. på træningsmaskiner. Der uddeles sponsoreret armbånd.
 • Mosaik-klasserne på Østerbyskolen. Der bliver mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse. Med en ATP-måler tilbyder vi at måle antal organisk materiale på f.eks. et dørhåndtag, et bord. Der uddeles sponsoreret armbånd. Klasserne ønsker ikke at pressen deltager.
 • Personalet på Askov-Malt skole får som arbejdsplads besøg af hygiejnenetværket onsdag den 19/9/18 kl. 12.00-12.30. Personalet får mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse, og får efterfølgende mulighed for at videregive læring om korrekt håndvask til enkle klasser. Der uddeles sponsoreret armbånd.
 • V10, Askovvej 7, 6600 Vejen får besøg af hygiejnenetværket fredag d. 21/09/18 kl. 10:00-11:30. Formålet er at eleverne kan vaske hænder korrekt og kender forskellige måder at handle på, når en anden ikke vasker hænder. Der bliver mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse. Med en ATP-måler tilbyder vi at måle antal organisk materiale på f.eks. et dørhåndtag, et bord. Der uddeles sponsoreret blyanter.
 • Tandplejen uddeler sponsoreret materiale til besøg på klinikken og til undervisning på skolerne.

Aktive kommuner – og andre
Hygiejneugen favner alle slags aktører – men vi har med glæde i mange år især haft mange aktive kommuner. Virksomheder, institutioner, skoler og andre kan dog meget gerne også melde sig på banen.

I 2018 vil der således også være aktiviteter i forbindelse med Hygiejneugen i fx COOPs butikker rundt om i landet, i Kriminalforsorgen, i mange forskellige skoler og børnehaver – og dertil også på forskellig vis i Allerød, Ballerup, Bornholm, Brøndby, Egedal, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Guldborgsund, Haderslev, Halsnæs, Hedensted, Herlev, Hillerød, Horsens, Høje Taastrup, Hørsholm, Kerteminde, Kolding, København, Køge, Lejre, Lolland, Mariagerfjord, Middelfart, Nyborg, Odense, Odsherred, Randers, Rudersdal, Rødovre, Silkeborg, Skive, Sorø, Svendborg, Sønderborg, Vallensbæk, Varde, Vejen, Vejle, Vordingborg, Aabenraa og Aarhus…

Hvilke materialer bruger vi?
Vi udvikler materialer til brug for lokale events, som sendes til de aktive, der selv tilrettelægger konkrete event. Vi arbejder som regel med at sende én eller flere (som det nu passer) af vores version 100-pakke, der i 2018 indeholder:

Til personer – T-shirts, Muleposer og Armbånd. Til steder – Plakater, Toiletklistermærker, Klistermærke med instruktion (til brug på spejle) og bordryttere. Til uddeling – Køleskabsmagneter, Logoklistermærker, Postkort, Foldere med introduktion til Gode Råd. Og et “Skoletoiletkit”  – en folder om trivsel på toiletter, et postkort med råd og arbejdsark til lokale workshops/diskussioner.

Andet indhold
Jordan (læringsbøger, diplomer, tandpasta, foldere o.l.) – og et bakterieprøvekit fra Food Diagnostics.

I 2018 er pakkerne desværre udsolgt – men da der er en række materialer man kan downloade gratis eller skabe lokalt er der stadig meget at gøre for at gøre en forskel – se fx idéer i vores toolkit her, læs en liste over muligheder længere nede på denne side eller find inspiration i eksemplerne på aktiviteter sidste år her.

 

Hvad finder vi på?

Først og fremmest samarbejder vi på kryds og tværs på at aktivere og synliggøre den rolle hygiejne spiller i arbejdslivet og hverdagen.

Et godt eksempel er fx indslaget herunder fra TV2 i 2016.

Omtale af aktivitet i Vejle Kommune 2016.

Også på DR var der i 2016 – se fx her i afsnittet d. 22. september 2016, lige efter indslaget om Dronning Margrethe.

Læs mere om 20172016, 2015 eller 2014 – eller tilmeld jer gerne allerede nu listen over aktive til 2018 ved at skrive til os på raad@bedrehygiejne.dk.

Glitterbug fint fordelt på håndflader prøv at være lige så omhyggelig med finger kanter og mellemrum

Kampagnematerialer 2018
Rådet for Bedre Hygiejne har sendt interesserede kommuner og virksomheder en pakke med kampagnematerialer – det er ikke et krav for at deltage i Hygiejneugen, men skal ses som en hjælp til at komme i gang eller komme ud med budskabet lokalt.

Med eller uden materiale kan man bl.a.

 • Ophænge plakater før, under og efter Hygiejneugen (kan downloades gratis) – og tale om hvorfor
 • Overveje hvilken rolle smitsomme sygdomme og forebyggelse spiller på arbejdspladsen – for hvem, hvornår og hvor meget
 • Uddele materiale til medarbejdere, kunder eller andre interessenter – og tale om hvorfor
 • Lave håndvaskedag – fx i kantinen eller receptionen
 • Lave konkurrence på intranettet – fx med tips til hygiejne og biografbilletter som gevinst
 • Downloade nogle af Rådets Gode Råd om hygiejne her – og tale om udfordringerne og mulighederne lokalt.
 • Bage hygiejnekage som invitationen til et møde eller snak om lokal forebyggelse
 • Efterse håndvaskefaciliteter og rutiner – og tage en snak om samme på personalemøder
 • Se på hvilken rolle hygiejne spiller i jeres APV
 • Kig på rengøringsrutiner – både i kvalitetsniveau og som målrettet værktøj til smitteperioder
 • Tag en dialog i ledelsen om strategi for fremmøde med sygdom – syge medarbejdere kan give smitte videre
 • Se på hygiejnerutiner i kantine/frokoststue – i sidste tilfælde fx også med tanke på at sikre regelmæssig rengøring/oprydning i et fælles køleskab.
 • Sætte mærkater på køleskabsdøre – “husk hygiejnen”
 • Sætte mærkater på toiletdøre – “husk håndvasken”
 • Overveje hygiejnepolitik og kommunikation – især hvis arbejdspladsens politik har betydning for sundhed og omsorg for andre

Hvis I på andre måder er interesserede i at lave lokale aktiviteter for fx at styrke jeres indsats overfor det infektionsrelaterede sygefravær – som fx influenza, forkølelser eller roskildesyge, så kontakt os gerne. Der er nemlig mange muligheder for ekstra aktiviteter, der kan skabes via vores eller andres gratis materialer til download, ved produktion af egne, specifikke materialer eller bare ved lokalt engagement og initiativ.

plakat2016