Aktiviteter 2018

Hygiejneugen 2018
Som i tidligere år var der i Hygiejneugen 2018 små og store aktiviteter landet over, der sammen dannede en solid indsats, hvor borgere (små og større), medarbejdere, kollegaer, ledere og alle mulige andre relationer bliver mødt og aktiveret i forhold til, hvordan hygiejne kan gøre en forskel for dem, deres hverdag og deres fremtid. Herunder kan fx ses teamet i Vejle.

I 2018 var sloganet “Hygiejne – læring for livet”, der indkapsler hvordan hygiejne både har til funktion at bidrage til at man kan få frihed til et aktivt liv med sundhed og tryghed – men også at læringen om hygiejne skam er livslang; der er altid nyt at lære efterhånden som miljø, livssituation, rejser, fødevareimport, forbrugsmønstre og andre muligheder ændrer verden omkring os.

Men udover muligheden for personligt at huske en god hygiejne, så kan man også personligt deltage i Hygiejneugen – ved at sprede viden fremfor smitte. Kig fx på vores liste over Gode Råd og del gerne med kollegaer, venner, familie og bekendte; der er noget for alle om sund fornuft til hverdagen.

Hvad fandt folk på?
Mangt og meget – men som eksempel er her oversigt fra Skive Kommune;

 • Durup Plejecenter har særligt fokus på rengøring og desinfektion. Medarbejderne deltager i tip en 13 omkring dette.
 • Balling Plejecenter har særligt fokus på hygiejne i forholdt til forebyggelse af urinvejsinfektioner. Medarbejderne deltager i tip en 13 omkring dette.
 • Pleje & Omsorg og Socialafdelingen har hele året haft særligt fokus på håndhygiejne og har deltaget i e-learningsprogram om hygiejne. De deltager i konkurrence ”tip en 13 omkring håndhygiejne”.
 • Sundhedsafdelingen har fokus på håndhygiejne og tilbyder borgere til træning i træningscentret at se håndhygiejnen i lyskassen. Der udarbejdes desuden en konkurrence som borgeren kan deltage med fokus på hygiejne.
 • Rusmiddelcentret sætter fokus på vigtigheden af at benytte rene sprøjter og kanyler.
 • Sundhedsplejen har særligt fokus på skoletoiletter og gør på Skole Intra opmærksom på hygiejneuge og giver gode råd i forhold til håndhygiejnen. Derudover deler de tandbørster ud i ”glade børn”.
 • Tandplejen deler hygiejnearmbånd ud og informere om vigtigheden i hyppig udskiftning af tandbørste/ el-børstehoved.
 • Hem børnehave får besøg af lyskassen
 • Sundhedshusets personale deltager i konkurrence om håndhygiejne

Og her er oversigt fra Vejen Kommune;

 • Dagplejen, børnehaverne og SFO modtager nyhedsbrev med opfordring til at give hygiejnen særlig opmærksomhed i uge 38 og tænke over” Hygiejne – læring for livet”. Nyhedsbrevet indeholder forskellige idéer til synlighed.
 • For at sætte spot på ”Hygiejne – Læring for livet” uddeles bordryttere til kommunale områdekontorers kantiner i uge 38. Vi håber budskaberne på bordrytterne kan skabe lidt snak i pauserne omkring ”Hygiejne – Læring for livet ”.
 • Skoler, biblioteker, apoteker og idrætscentre får tilsendt en mail med opfordring til at sætte fokus på ” Hygiejne – Læring for livet ”
 • Rødding Centret, Søndergryden 15, 6630 Rødding får besøg af hygiejnenetværket mandag den 17/9/18 kl. 16.30-17.30. Brugere får mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse. Med ATP-måler tilbyder vi at måle antal organisk materiale, f.eks. på træningsmaskiner. Der uddeles sponsoreret armbånd.
 • Mosaik-klasserne på Østerbyskolen. Der bliver mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse. Med en ATP-måler tilbyder vi at måle antal organisk materiale på f.eks. et dørhåndtag, et bord. Der uddeles sponsoreret armbånd. Klasserne ønsker ikke at pressen deltager.
 • Personalet på Askov-Malt skole får som arbejdsplads besøg af hygiejnenetværket onsdag den 19/9/18 kl. 12.00-12.30. Personalet får mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse, og får efterfølgende mulighed for at videregive læring om korrekt håndvask til enkle klasser. Der uddeles sponsoreret armbånd.
 • V10, Askovvej 7, 6600 Vejen får besøg af hygiejnenetværket fredag d. 21/09/18 kl. 10:00-11:30. Formålet er at eleverne kan vaske hænder korrekt og kender forskellige måder at handle på, når en anden ikke vasker hænder. Der bliver mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse. Med en ATP-måler tilbyder vi at måle antal organisk materiale på f.eks. et dørhåndtag, et bord. Der uddeles sponsoreret blyanter.
 • Tandplejen uddeler sponsoreret materiale til besøg på klinikken og til undervisning på skolerne.

Aktive kommuner – og andre
Hygiejneugen favner alle slags aktører – men vi har med glæde i mange år især haft mange aktive kommuner. Virksomheder, institutioner, skoler og andre kan hvert år også meget gerne melde sig på banen.

I 2018 var der således også aktiviteter i forbindelse med Hygiejneugen i fx COOPs butikker rundt om i landet, i Kriminalforsorgen, i mange forskellige skoler og børnehaver – og dertil også på forskellig vis i Allerød, Ballerup, Bornholm, Brøndby, Egedal, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Guldborgsund, Haderslev, Halsnæs, Hedensted, Herlev, Hillerød, Horsens, Høje Taastrup, Hørsholm, Kerteminde, Kolding, København, Køge, Lejre, Lolland, Mariagerfjord, Middelfart, Nyborg, Odense, Odsherred, Randers, Rudersdal, Rødovre, Silkeborg, Skive, Sorø, Svendborg, Sønderborg, Vallensbæk, Varde, Vejen, Vejle, Vordingborg, Aabenraa og Aarhus…