Hygiejneugen 2016
Hygiejneugen 2016 bød på engagerende aktiviteter landet over – nogle er med for første gang, andre er mere erfarne.
Årets tema var Skole & Skoling – under sloganet; Kan du din hygiejne?
Omtale af aktivitet i Vejle Kommune.
Også på DR var der interesse – og glædeligt især på Ultra-kanalen, der jo retter sig mod børn i skolealderen – se fx her i afsnittet d. 22. september, lige efter Dronning Margrethe.
Tilmeldte i 2016
Hygiejneugen 2016 omfattede bl.a. små og store aktiviteter i 51 danske kommuner – herunder Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Esbjerg, Faxe, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Frederikssund, Furesø, Faaborg-Midtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Guldborgsund, Haderslev, Hedensted, Herlev, Herning, Hillerød, Høje Taastrup, Hørsholm, Ikast-Brande, Kerteminde, Kolding, København, Lejre, Lolland, Mariagerfjord, Middelfart, Nyborg, Næstved, Odense, Randers, Ringsted, Rudersdal, Skive, Solrød, Sorø, Svendborg, Sønderborg, Tønder, Tårnby, Vallensbæk, Varde, Vejen, Vejle, Vordingborg og Aarhus.
Men også på regionsniveau – fx i Region Hovedstaden og i Region Syddanmark skete der gode ting som del af Hygiejneugen.
I Sverige er kommunerne måske mindre, men engagementet er ikke – således var i 2016 aktiviteter i 49 svenske kommuner; Ale, Alingsås, Bengtsfors, Borås, Dals Ed, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Karlsborg, Kungsbacka, Kungälv, Leksand, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Skara, Skövde, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tibro, Tjörn, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vadstena, Vara, Vänersborg, Vårgårda, Öckerö og Åmål – eller i praksis mere end 300 daginstitutioner, skoler, arbejdspladser og meget mere.
Hvad finder de så på?
Fredensborg Kommune
I uge 38 vil alle sundhedsplejersker i Fredensborg Kommune tage E-learningkursus i håndhygiejne på 4 moduler inkl. testen, som ligger på Region Hovedstadens hjemmeside https://kursusportalen.plan2learn.dk/KursusValg.aspx?id=33063
Børnehusene Kokkedal
Vil i den uge have fokus på håndhygiejne hos børn og voksne, samt at alle medarbejdere – med deadline fredag i uge 38 – har lagt alle smykker fra sig mens de er på arbejde.
Kolding Kommune
– Inviterer daginstitutioner til teater med ”Dullerfiks meets Prinsessen der ikke ville vaske hænder”, altså hvor vi opfører sidstnævnte, og hvor Dullerfiks kommer på scenen og instruerer Prinsessen og alle børn (og voksne) i korrekt håndvask.
Herefter har børn og voksne mulighed for at vaske hænder med Glitterbug (fluoriserende middel) og UV-lys, for at tjekke om hænderne er vasket sufficient J. Der gives Dullerfiks diplom.
– Alle institutioner, der ikke har mulighed for at se teater, får (måske) tilsendt en film af teaterstykket, en flaske Glitterbug samt en UV-lygte, med opfordring til at tjekke om børn OG voksne udfører sufficient håndvask i egen institution.
Vejle Kommune
Aktiviteter i Sundhedsplejen i Vejle i uge 38:
Indsats i indskoling, 0. eller 1. årgang: sundhedsplejersken på den enkelte skole underviser omkring hygiejne og toiletvaner med brug PowerPoint og Glitter Bug.
Indsats på én skole: pilotprojekt, hvor udskolings elever underviser venskabsklasser i indskolingen. Temaer er: bakterier, håndhygiejne, rengøring og toiletvaner. Inspiration og undervisning til de ældste i samarbejde med skolens lærere.
Derudover er en skole med 500 elever Novaskolen udtaget til et pilotprojekt hvor sundhedsplejerskerne har undervist alle elver i 7.8 og 9. klasse i uge 36 og de nu er i gang med at forberede sig til at undervise hele indskolingen til og med 3. klasse i 4 værksteder: Håndvask, gode toiletvaner, bakterier og se film om smitteveje (den med fodbolden fra skoletoiletdagen)
Undervisningsdagen som de kalder Sundhedsdag på Novaskolen løber af stablen den 20.9. Vi er også tre sundhedsplejersker der er med på dagen og hjælper med brug af Glitterbug og UV-lamper.
Københavns Kommune
Implementerer hygiejnevejledninger og instrukssamling.
I denne forbindelse vil området IBØ og deres plejehjem gerne i uge 38 udføre hygiejneaudit på områdets 7 plejehjem.
Dette for at sikre os at de krav vi stiller til hygiejnen for personale og beboere også er mulige at udføre. Ex. Er det muligt at få fat på værnemidler hos den enkelte borger, er der mulighed for håndhygiejne, arbejdsdragt etc.
Egedal Kommune
Alle daginstitutionsledere og dagplejen får tilsendt via mail fra sundhedstjenesten, hvor personale, forældre og børn opfordres til at bruge Ellas undervisningsmateriale omkring håndhygiejne.
Alle 2.klasser modtager undervisning af en sundhedsplejerske i metoden aktive vurderinger om håndhygiejne i ugerne 37-38-39. Ved undervisningen benytter sundhedsplejerskerne Glitter Bug og UV-lamper som pædagogisk materiale.
Desuden anvendes ATP-målinger i undervisningen for at synliggøre overfor eleverne hvad god håndhygiejne og rengøring betyder for at hindre smittespredning.
Sundhedsplejerskerne på de enkelte skoler vil via et smileyskema inspirerer elever og lærer til at have fokus på og blive mere bevidste om hygiejnen på toiletterne.
Dagligt vil eleverne på skift vurderer og tildele smileys ud fra hvordan toiletterne ser ud – om der er sæbe, papirhåndklæder, toiletpapir og rent på gulvet omkring toiletterne.
Tandplejen: laver udstilling med relevant materiale i venterummet samt uddeler hygiejnearmbåndet til alle de børn der kommer til tandlæge kontrol
Bibliotekerne: laver udstillinger på alle biblioteker med relevante bøger sammen med kampagnematerialet
Der er bestilt kampagnematerialet 2016 som fordeles og anvendes i sundhedstjenesten, tandplejen, biblioteker, ældrecenter og Egedal Rådhus i forbindelse med hygiejneugen.
Vejen Kommune
Dagplejen, børnehaverne og SFO modtager nyhedsbrev med opfordring til at give hygiejnen særlig opmærksomhed i uge 38 og tænke over “Kan du din hygiejne? “Nyhedsbrevet indeholder forskellige idéer til synlighed.
Klasselærerne til 6.klasserne modtager et brev med inspiration til at give hygiejnen særlig opmærksomhed i uge 38. Brevet indeholder idéer til korrekt håndvask og til diskussion af forskellige muligheder, når der er nogle, som ikke vasker hænder.
For at sætte spot på “Kan du din hygiejne? ” uddeles bordryttere til kommunale områdekontorers kantiner i uge 38. Vi håber budskaberne på bordrytterne kan skabe lidt snak i pauserne omkring ” Kan du din Hygiejne? “
Skoler, Biblioteker og Apoteker får tilsendt en mail med opfordring til at sætte fokus på ” Kan du din hygiejne? “
Skodborg Børnehave, Trøjborgvej 5, 6630 Rødding får besøg af hygiejnenetværket onsdag den 21. september kl. 10.30-11.30. Hygiejnenetværket vil opføre et lille teaterstykke om ” Prinsessen der ikke ville vaske hænder” og efterfølgende vil vi tale med børnene om at vaske hænder og repetere korrekt håndvask. Pjecen: “Flere raske dage” lægges på intra til forældrene. I pjecen beskrives vigtigheden af at vaske hænder, og at forældre er vigtige rollemodeller.
Bække Skole, Skolegade 3, 6622 Bække får besøg af hygiejnenetværket i deres 6 klasse torsdag d. 22. september 08.50-09.35. Formålet er at eleverne kan vaske hænder korrekt og kender forskellige måder at handle på, når en anden ikke vasker hænder. Der bliver mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse. Med en ATP-måler tilbyder vi at måle antal organisk materiale på f.eks. et dørhåndtag, et bord eller hvad de nu ønsker. Der uddeles sponsoreret vådservietter.
Vejen Idrætscenter, Petersmindevej 1, 6600 Vejen får besøg af hygiejnenetværket onsdag den 21. september kl. 16.00-17.00. Der vil blive mulighed for selvkontrol af håndvask i en lyskasse. Med ATP-måler tilbyder vi at måle antal organisk materiale, f.eks. på træningsmaskiner. Der uddeles sponsoreret håndsprit og vådservietter.
Jo før – jo bedre
Skriv gerne til os, hvis I også vil med på listen – helst med tydelige oplysninger om kontaktperson – så vi kan henvise interesserede journalister, borgere, kunder eller andre til den rette. Skriv på raad@bedrehygiejne.dk.
Kampagnematerialer 2016 – “UDSOLGT”
Rådet for Bedre Hygiejne har som tidligere år tilbudt interesserede kommuner og virksomheder pakker med kampagnematerialer. Lageret af disse er tomt – men hvis I på anden måde er interesserede i at lave lokale aktiviteter for fx at styrke jeres indsats overfor det infektionsrelaterede sygefravær – som fx influenza, forkølelser eller roskildesyge, så sig til. Der er nemlig mange muligheder for ekstra aktiviteter, der kan skabes via gratis materialer til download eller lokalt initiativ.
Hvad bruger de af materialer?
Vores pakker med materialer indeholdt i 2016 følgende (version 100-pakken);
Til personer
T-shirts, 5 stk
Armbånd, 100 stk
Til steder
Toiletklistermærker, 100 stk
Bordryttere, 100 stk
Hygiejneugens plakater, 15 stk
Til omdeling
Køleskabsmagneter, 100 stk
Små klistermærker med logo, 100 stk
Desinfektionsklude, 75 stk (doneres af Plum)
Andet indhold
Komitéen for Sundhedsoplysning (plakat og klistermærke-samples)
SCA (undervisningsmaterialet Ella / Max)
Landbrug & Fødevarer (materiale om læring om køkkenhygiejne)
ATP-måler til låns fra Food Diagnostics, inkl. 20 swabs gratis
“Skoletoiletkit” – ekstra mulighed for medlemmer i 2016
Folder om trivsel på toiletter (20 stk)
Postkort med de fem trin på forsiden og bestil folder på indersiden (100 stk)
“Plakat/Arbejdsark” med de fem trin – og plads til at skrive noget om egne forhold under hvert punkt
Alle kan rekvirere en sådan kasse med kampagnematerialer for 1.000 kr. ekskl. moms. Men for såkaldte Firma-medlemmer er 2 af disse pakker gratis, for Organisations-medlemmer 4 – og ekstra kan tilkøbes – for medlemmer for 800 kr.- ekskl. moms pr stk.
Materialer til institutioner/virksomheder
Det var også muligt for danske institutioner og virksomheder (og herunder også caféer og restauranter) at bestille en mindre pakke med gratis materialer – især med klistermærker og bordryttere – til fx at slå et slag for bedre håndhygiejne efter toiletbesøg og før man spiser.